Spring til indhold

Sådan smager du rigtigt på øl

Du har sikker smagt på øl tusinde vis af gange, men har du nogensinde smagt rigtigt på øl? Ligesom man kan smage på vin på en speciel måde, så kan man det også med øl for at få alle smage, dufte og nuancer med. Her kan du lære hvordan du smager rigtigt på øl.

 

Du kan bruge denne fremgangsmåde til at smage på alle øl, det er lige meget om det er en Carlsberg pilsner fra Netto el. Mikkeller øl fra fad. Fremgangsmåden er den samme, men du vil være mere bevidst om forskellen på smagen af øl.

Hvordan smager man på øl?

Der er 3 ting du skal gøre når du skal smage rigtigt på øl:

  1. Se på øllen i glasset
  2. Duft til øllets bouquet
  3. Smag og føl øllets krop i munden

Herunder kan du læse mere om hvert enkelt skridt til at få den helt rigtige smagsoplevelse af øl.

Hvordan ser øllen ud i et glas?

For rigtigt at kunne smage på øl, skal du have hældt den op i et glas og ikke drikke af hverken dåse el. flaske hvor du ikke kan se øllets farve.

 

Øllets farve kan have mange nuancer fra næsten sort til helt lys gul. Det siger meget om smagen af øllen hvilken farve den har, som en Weissbier der er mat gul og nærmest grumset i det, har en kraftig smag af hvede. Røde øl kan være mere frugtige i smange og mørke øl kan have en næsten brændt smag med meget sødme.

Hvordan dufter øllet?

Ligesom med vin har din øl mange dufte der også har en stor betydning for smagsoplevelsen. Disse dufte er det vigtigt at opdage inden du smager på øllet, så ligesom du ville til en rigtig vinsmagning, så dugt til øllet 1-2 gange inden du smager.

 

Duften variere alt efter den behandling øllen har fået under fermentering, men også hvilken kornsort der er brugt og hvis man har valgt at tilsætte evt. smage.

Hvordan føles og smager det i munden?

Sidste men ikke mindst er den største del af smagsoplevelsen den du får når du har øllet i munden. Mærk hvordan det bobler og prikker i munden. Hvilke smage bliver ramt først og kraftigst? Er den klæg el. tyndtflydende? og ikke mindst hvordan eftersmagen er, og den kan godt være lidt tid om at dukke op.

 

Nu er den helt rigtige måde at smage øl på fuldendt, så det er bare med at give den gas derhjemme med lidt træning el. til en ølsmagning i byen el. sammen med vennerne.

 

Nu er du klar til at finde en ølsmagning og afprøve dine nylærte smage evner.