Spring til indhold

De 5 vigtigste årsager til hårtab, og hvordan du kan afhjælpe dem

Hårtab kan være en meget følelsesmæssigt belastende oplevelse, og det kan være svært at vide, hvad man skal gøre for at afhjælpe situationen. Denne artikel vil undersøge de 5 hovedårsager til hårtab, samt nogle mulige løsninger.

  1. Hormonelle ubalancer

En af de mest almindelige årsager til hårtab er hormonel ubalance. Dette kan skyldes en række ting, herunder stress, graviditet, overgangsalder eller problemer med skjoldbruskkirtlen. Hvis du tror, at dit hårtab kan skyldes en hormonel ubalance, er det vigtigt at opsøge din læge, så de kan foretage nogle tests.

  1. Ernæringsmæssige mangler

En anden almindelig årsag til hårtab er ernæringsmangel. Dette skyldes ofte kostvaner, der er mangler vigtige næringsstoffer som f.eks. protein, jern og zink. Hvis du tror, at dit hårtab kan skyldes ernæringsmæssige mangler, er det vigtigt at opsøge din læge, så han/hun kan foretage nogle undersøgelser.

  1. Infektioner i hovedbunden

Infektioner i hovedbunden som f.eks. skæl, seborrheisk dermatitis eller psoriasis kan også føre til hårtab. Hvis du tror, at dit hårtab kan skyldes en hovedbundsinfektion, er det vigtigt at opsøge din læge, så han/hun kan ordinere den rette behandling.

  1. Medicinering

Visse medikamenter kan også forårsage hårtab som en bivirkning. Det gælder bl.a. visse blodtryksmedicin, betablokkere, antidepressiva og endda p-piller. Hvis du tror, at dit hårtab kan skyldes medicin, er det vigtigt at tale med din læge om at ændre din medicin eller dosering.

  1. Genetik

Sidst men ikke mindst kan genetik også spille en rolle i forbindelse med hårtab. Hvis du har et familiemedlem, der har oplevet hårtab, er du måske mere tilbøjelig til selv at opleve det. Selv om der ikke findes nogen kur mod genetisk hårtab, findes der behandlinger, som kan hjælpe med at bremse udviklingen af tilstanden.

 

Hvis du oplever hårtab, er det vigtigt at opsøge din læge, så han/hun kan fastslå årsagen og anbefale den bedste behandling. I mange tilfælde er hårtab midlertidigt og vil vokse tilbage, når det underliggende problem er løst.

 

Læs også om kreative julegaver til forældre, hvis du stadig står og mangler den helt perfekte gave til dem i år.